Geld overhouden zit in kleine dingen.

Geld besparen is door de financiële crisis een hot item, maar voor studenten van alle tijden. Als student komt het je vast bekend voor dat je halverwege de maand al tegen de bodem van je portemonnee aan kijkt. Na het betalen van vaste uitgaven, zoals huur, energie, zorgverzekering, de telefoonrekening en nog eventuele abonnement blijft er nog maar weinig over. Een verjaardag en een avondje stappen lijken er dan extra stevig in te hakken. Maar wist je dat je al makkelijk kon besparen door je vaste lasten één keer per jaar stevig onder de loep te nemen. De besparing is voor iedere persoon anders en hangt onder meer af van hoe goed je je zaakjes al reeds hebt geregeld. Vaak denkt men het al goed voor elkaar te hebben, maar is de werkelijkheid anders. De tips in dit blog helpen je al snel € 50 per maand te besparen, dat is € 600 per jaar, zonder dat je er echt iets voor hoeft te laten. De besparing kan ook al snel hoger uitvallen.

1. Kijk eens naar je energieleverancier

Energie besparen kan door je verbruik te verminderen. Maar niemand heeft het graag koud in huis of douchet graag 2 minuten korter. Het zijn tips die je absoluut helpen met besparen en zijn ook voor het milieu positief. Echter is overstappen van energieleverancier een stuk lucratiever en al binnen 2 minuten geregeld.  Een gemiddeld huishouden (van 2 personen) kunnen bijna € 200 per jaar besparen. het is de moeite om te kijken of energie goedkoper kan en zo ja om dan over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Nieuwsgierig naar meer tips? Lees dan snel verder!

2. Neem je internet en tv abonnement eens onder de loep

De besparing op een internet en televisie abonnement is wellicht minder spectaculair dan een overstap van energieleverancier. Echter geldt ook hier dat het vergelijken een fluitje van een cent is en de overstap binnen een paar minuten geregeld. Voor een vergelijkbaar televisie en internet pakket bij KPN betaal je al snel € 5 tot € 10 per maand meer dan bij een budgetaanbieder. Heb je beide pakketten los, dan kan de besparing nog verder oplopen, omdat je nog niet profiteert van een samengestelde korting.

3.  Controleer of je zorgverzekering niet te duur is en of je van zorgtoeslag gebruik maakt.

De premie voor je zorgverzekering kan je zo duur maken als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld het eigen risico verhogen, zodat je premie lager wordt. Daarnaast kan je kiezen voor een basisverzekering waarin de basisdekking bij ieder zorgverzekeraar hetzelfde is of voor een aanvullend pakket dat al snel enkele tientallen euro’s per maand duurder is. Ook tussen de zorgverzekeraars bestaan grote prijsverschillen, waardoor het vergelijken van zorgverzekeringen de moeite zal lonen. Vraag daarnaast zorgtoeslag aan, zolang je minder dan circa  € 30.000 per jaar verdiend. De maximale zorgtoeslag is € 72 per maand, bijna net zoveel als de goedkoopste zorgverzekering. Let daarbij overigens wel op de zogenaamde “vrije zorgkeuze”, zodat je niet ellenlange afstanden te rijden naar een ander ziekenhuis, omdat je zorgverzekeraar alleen met bepaalde ziekenhuizen afspraken heeft.

4. Ga voor een telefoonabonnement waarbij je alleen voor je minuten, smsjes en internet MB’s betaald

Tegenwoordig hebben meer dan de helft van de mensen een Sim only abonnement, waarbij alleen betaald wordt voor het verbruik, uitgedrukt in belminuten, smsjes en verbruikte internetdata. Bij een abonnement waarbij je de telefoon gratis krijgt of tegen een gereduceerd tarief betaal je in feite het aankoopbedrag per maand terug, dat zit verwerkt in de maandelijkse kosten. Daarbovenop verwerken de telefoonaanbieders een bedrag. Als het ware de rente voor het niet gelijk voldoen van de aanschafprijs voor je telefoon. Door over te stappen op Sim only als je smartphone nog goed werkt, kan als nel € 10 tot wel € 50 per maand schelen.

Geraadpleegde websites:

http://www.belastingdienst.nl/
http://www.overstappenzorgverzekering.nl/
http://www.goedkoopste-energieleverancier.net/

Leave a Reply