Scheidsrechter Job de Vries: “Ik wilde het spelletje vanuit een nieuw perspectief bekijken.”

Door: de webredactie

Job de Vries, de boomlange rebounder van het vlaggenschip van S.K.V. Amsterdam, beëindigde vorig jaar zijn carrière als speler en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij maakte de overstap van fanatiek korfballer naar KNKV scheidsrechter. Een jaar later fluit hij nog steeds en staan er inmiddels al veel wedstrijden op de naam van scheidsrechter Job de Vries. Daarnaast promoveerde hij als enige SKV’er naar een hogere klasse, vlak na deze promotie floot hij zelfs een reserve eerste klasse wedstrijd. Maar scheidsrechter… Waarom in hemelsnaam? Wat is er zo leuk aan fluiten?

In de zomer van 2014 begon de oud-voorzitter van S.K.V. Amsterdam (bestuur 2012-2013) al aan de opleiding tot scheidsrechter samen met Rutger Schuiling. In juni slaagden de mannen voor het theorie-examen en in december volgde al snel het praktijkexamen. Ook hiervoor slaagden beiden in één keer. “Als de club het aanbod voor de opleiding niet had gedaan was ik er misschien niet zo snel aan begonnen. Het was leuk om samen met Rutger aan deze opleiding en uitdaging te beginnen.” Een seizoen later besloot Job om voorlopig niet meer verder te gaan als speler van het competitieteam. “Daardoor ontstond er ruimte om me op het fluiten te storten. Ik was het jaar ervoor al begonnen met de opleiding en vond het voor mijzelf een grote uitdaging. Dit jaar wilde ik er achter komen of het iets is wat bij mij past.”

En met succes want een jaar later fluit Job nog steeds voor S.K.V. Amsterdam, wat heeft hiervoor gezorgd? “Scheidsrechter zijn is voor mij een nieuwe sportieve uitdaging, ik kreeg veel positieve feedback en bekijk het korfbalspelletje nu vanuit een heel ander en nieuw perspectief.” Maar scheidsrechter kun je ook altijd nog worden als je het korfballend niet meer bij kunt houden toch? “Als jonge scheidsrechter leer je meer van het korfbal spelletje dan je denkt en je wordt er zelf ook nog beter van als speler. Het lijkt misschien lastig maar je leert sneller fluiten dan je iemand leert korfballen.” Valt er ook wel eens iets tegen? “De waardering van de ontvangende clubs valt soms heel erg tegen. Na een lange reis met het OV kan ik een prettig ontvangst een drankje wel waarderen. Soms komen teams vooraf aan de wedstrijd niet eens op eigen initiatief kennis met mij maken, dat is jammer.”

Volgend seizoen, zien we je dan weer binnen de lijnen? “Volgend seizoen is nog onzeker, maar als er tijd en ruimte voor is wil ik sowieso blijven fluiten.” En wanneer zien we jou in Ziggo Dome? “2025!”

 

Leave a Reply