Van de Praeses voor de ‘voorzitter’

Kandidaatsvoorzitter Lars en (bijna oud) Praeses Willem praten bij over hoe het leiden van de vereniging er nou eigenlijk uit ziet.

 

Willem: Heb je er zin in en waar kijk je het meeste naar uit?

Lars: Ja ik heb er zin in! Zeker omdat we er inmiddels al een tijdje actief mee bezig zijn geweest. Daardoor kom je er al veel meer in, over bijvoorbeeld de lopende zaken. Met het bestuur bouwen we ook al een band op. Ik heb voornamelijk zin om het samen te doen, met z’n 5en. Denk dat die band ook van de mooiste dingen wordt.

Willem: Dat heb ik het afgelopen jaar ook heel erg gemerkt. Wij hebben een moeilijke start gehad en dan heb je veel aan elkaar. Dan merk je ook bij andere SKV activiteiten, dat is heel leuk en merk ik nu nog steeds.

Lars: Het is wel nu al lastig om een datum te prikken voor een vergadering… maar uiteindelijk komt het allemaal goed.

 

Willem: Wat zijn dingen die je sowieso in jouw bestuursjaar wilt waarmaken? Waar ga je met onze vereniging naar toe?

Lars: We gaan naar Dubrovnik, tweede lustrumreis! Grapje. Ik denk dat de belangrijkste dingen voor mijzelf dit jaar zijn uiteraard natuurlijk de samenwerking met Sporting West. Ik denk dat we daar goed mee begonnen zijn.

Willem: Dat heb ik er wel even mooi ingestopt hé?

Lars: Ja. We waren in het begin nog een beetje zenuwachtig over de samenwerking maar uiteindelijk is iedereen blij. De band is goed begonnen maar wij moeten ons best doen om daarin te blijven investeren. Ook tijdens het zaalseizoen, dan zal doordeweeks het contact iets minder zijn. Maar daar heb ik wel vertrouwen in.

Willem: Maar het is natuurlijk ook wel moeilijk. Vorig jaar wilde ik meer nadruk op het studentikoze en wat minder op kwalitatieve korfbal. Dat vond ik gewoon heel leuk en uiteindelijk heeft dat ook wel uitgepakt. Het is meer een houding waarmee je het bestuursjaar ingaat dan concrete plannen.

Lars: Naja …

Willem: Heb jij concrete plannen?

Lars: Ik heb wel wat ideeën. Ik ben wel voorstander van dat studentikoze maar denk dat we daar momenteel goed in staan. Ik zou nu dan zelf wel meer richting de korfbal kant gaan, en daar wat verbetering doorvoeren. Met name de organisatie rond het competitieteam, want eigenlijk is dat een beetje chaotisch.

 

Willem: Hoe ben je van plan het in de zaal te doen? We hebben vorig seizoen voor het eerst twee zalen gehad voor de trainingsleden. Dit was voor ons een beetje eng natuurlijk en ging ook niet altijd goed. Heb je dingen gezien van dat neem ik mee of moet iets anders?

Lars: Daar hebben we nog niet specifiek over nagedacht.

Willem: Dat is wel een ding die je kan verwachten op de ALV!

Lars: Het is nu natuurlijk wel zo dat de ene training op Uilenstede is en de andere in West, dus ik denk dat een aantal mensen ook vaste bezoekers zullen worden van een training.

Willem: Wij merkte vorig jaar toen we van de zaal naar het veld gingen dat er gewoon meer verenigingsgevoel kwam. We zaten eindelijk weer met z’n allen, want dat is ook een punt. We trainen straks wel echt helemaal in West en in Uilenstede. De borrels zijn ook maar bij een deel van de groep populair, dus ook een vast deel. Heb je daar een idee over?

Lars: Goed punt. Wij hebben er wel over nagedacht dat vorig jaar het competitieteam een beetje als een apart groepje wordt gezien door mensen die er dan niet inzaten.

Willem: Dat probleem is al jaren zo …

Lars: Dat is wel sowieso een doelstelling die wij als bestuur hebben opgesteld: een open en transparantie rond de wedstrijden en het team. Ook echt een wedstrijdsfeertje te krijgen met supporters. Misschien wel spanddoeken! Dat is een toekomstvisie natuurlijk.

 

Willem: Denk je dat je verschillende mensen in je bestuur hebt?

Lars: Denk dat de verscheidenheid wel goed is ja, dat iedereen de functie heeft dat past. Ik heb er heel veel vertrouwen in. Dat vind ik heel goed en geeft ook een soort van zekerheid. Daarnaast denk ik ook dat we met z’n allen goed samen kunnen werken. We zijn natuurlijk allemaal wel relatief nieuw, het voordeel is dat we vorig jaar als groep veel dingen samen gedaan hebben. Maar het is zeker niet de bedoeling dat het een soort van eilandje wordt! Daar zijn we ons wel bewust van. Maar we kennen elkaar daardoor wel beter.

 

Willem: Jullie zijn natuurlijk een vers bestuur van een vereniging die al langer bestaat. Met ook heel veel meningen die ook al langer bestaan dan een jaar. Denk je dat je daar problemen mee gaat krijgen? Van de oudere leden. Je hebt veel binding met de nieuwe lichting maar misschien iets minder met de oudere generatie.

Lars: Ik zou het geen probleem noemen, ik denk dat iedereen wel genoeg binnen de vereniging staat en contact heeft met alle mensen die ook wat langer lid zijn. Daar maak ik mij geen zorgen over. Maar het is wel een belangrijk punt voor ons en de andere mensen om het goed te onderhouden. Ik verwacht geen problemen maar het bewustzijn moet er wel zijn.

 

Willem: Hoe lang denk jij dat je lid blijft? Denk jij dat je het volgende lustrum gaat meemaken als lid? Dan ben je als best hé!

Lars: Het volgende lustrum ben ik al 28.

Willem: We hebben leden van 28 haha.

Lars: Actief lid niet, maar zeker wel als verenigingslid maar of ik dan mee ga op lustrumreis denk ik niet. Hoelang ik lid blijf weet ik niet maar ik blijf nog wel even na mijn bestuursjaar.

Willem: Wordt jij een lastige voorzitter die zo lang blijft hangen?

Lars: Ben jij zo een lastige voorzitter?!

Willem: Ja op dit moment wel een beetje haha.

Lars: Ga jij over 5 jaar mee op lustrumreis denk je?

Willem: Ja jeetje .. ik heb wel al weer veel zin in het volgende lustrum. Omdat ik heb gezien dat het lustrum voor de oudere leden ook super leuk is. Ik zie mijzelf over 20 jaar wel nog op het lustrumgala staan. Maar we moeten ons wel beseffen dat we op een gegeven moment echt geen student meer zijn.

 

Lars: Dingen die ik wil waarmaken: niet meer de biermeter verliezen!

Willem: Ja dat dacht ik ook… maar heb het best goed gedaan maar is nu wel een beetje pijnlijk.

 

De rollen worden natuurlijk ook omgedraaid. De kandidaatsvoorzitter mag nu Willem ondervragen!

 

Lars: Het kwam al kort aan pas eerder, maar hoe heb je het jaar ervaren?

Willem: Ik denk dat we allemaal verschillend zijn maar we hadden op bepaalde momenten dat we allemaal hetzelfde naar de vereniging keken. Qua karakter heel verschillend maar we waren het snel over zaken eens. Dat betekent niet dat we altijd het beste besluit namen en dat iedereen het met ons eens was maar we konden daardoor wel goed overleggen en dat hielp wel. Bij problemen was het fijn dat we er met z’n vieren stonden. We misten natuurlijk iemand in het bestuur en daardoor waren er taken die niet bij iemands functie hoorde. Juist daardoor hebben we goed kunnen samenwerken omdat we dat met z’n vieren moesten oppakken. Ook toen we het even niet wisten was het fijn dat we er met z’n vieren stonden. Het was altijd wel weer opgelost met z’n allen. Als één iemand het even niet meer zag zitten pakten de andere drie het op, dat was ook heel fijn. Het ging natuurlijk niet allemaal makkelijk maar we hebben geen moment ruzie gehad.

 

Lars: Heb je alles uit je bestuursjaar kunnen halen wat je van te voren dacht eruit te halen?

Willem: Ik denk dat ik er meer uit had kunnen halen. Ik weet nog heel goed het moment dat ik besloot om voorzitter te worden en dat was in de trein, toen bedacht ik me ‘ik wil zo een uitstraling naar de gasten, ik wil dat wij zo als Amsterdam uitstralen naar mensen die lid zijn of nieuwe leden, dat ze trots zijn en blij zijn om er een onderdeel van te zijn, daar kunnen we meer uithalen’. Dat hebben we in bepaalde opzichten ook wel bereikt, tuurlijk kan er nog meer uit.

Ik heb er ook veel van geleerd omdat ik veel verantwoordelijkheid had. Daarvoor had ik altijd veel kritiek, ‘zo moeilijk kan het toch niet zijn’. Ik zag alles vanuit mijn kant en ik heb nu een keer de andere kant gezien. Ik denk dat ik veel persoonlijke ontwikkeling heb meegemaakt en een stukje volwassener ben geworden. Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Ik had geen voorzitter willen zijn van een hele grote vereniging. Dit was precies genoeg balans. Ik hebt soms wel echt gehad ‘ja dit is een mooie vereniging’. Ik ben trots wat ik ga achterlaten aan jou!

Lars: Dat zijn mooie woorden! Vooral dat thuis voelen.

Willem: Ik was natuurlijk iets langer dan een jaar voorzitter. Na een jaar merkte ik ook wel dat het een beetje op was. Ik ging een nieuwe fase van mijn studie in, een master, en merkte dat ik daar aan toe was en daar veel focus op wilde leggen. Ik merkte dat het toen wel lastig was om zo gepassioneerd te blijven voor SKV Amsterdam. Nu hebben we dit jaar natuurlijk het kandidaatsbestuur al direct de touwtjes in handen gegeven, toen ik zag hoe jullie dat deden zag ik dat het niet uit elkaar valt als ik het loslaat. Toen zag ik dat ik ook gewoon lekker kan rondlopen als lid en dat doet me wel goed.

Lars: Fijn dat het geruststelling is.

 

Lars: Thuisvoelen. We zijn afgelopen jaar verhuisd! Vertel daar kort wat over.

Willem: Ja ik werd gebeld door Sporting West en begon wat terughoudend. Ik heb een half uur met hem aan de telefoon gehangen. Je vraagt jezelf af van we zitten prima bij Triaz en zat er prima op mijn plekje, maar ik zag in dat het voor de vereniging is. Als bestuur kies je voor de vereniging. Toen besefte ik me wel ‘oké dit moeten we gaan doen’. Hij kwam op bezoek en wij daar en dat gaf een goed beeld. Ik heb nagedacht, moeten we dit een jaar uitstellen? In de beginfase dacht ik dat nog. Maar ik dacht ook wel dat het tof zou zijn als ik dit nog in mijn bestuursjaar kan doen. Dat moet ik eerlijk zeggen! Ik kan nu wel zeggen ‘ja dat was in mijn bestuursjaar’.

 

Lars: Belangrijke stap geweest. Wat denk je dat de voornaamste aandachtspunten zijn om dit goed voort te zetten?

Willem: Het komt goed uit dat we dit jaar een nieuw beleidsplan moeten schrijven. We hadden een beeld bij hoe de samenwerking moest gaan lopen. Het gaat natuurlijk nooit volledig zo als je het verwacht, maar er zitten wel heel veel kansen in. Ik denk dat een deel van die kansen op je pad gaan komen, van enthousiasme vanuit Sporting West die dingen gaan aanbieden. Maar veel kansen moet je ook zelf gaan creëren. Een trainer, een band met het competitieteam, op hele lange termijn een tweede competitieteam. Ik denk vooral dat clubgevoel, dat het haalbaar kan zijn. Dat het leuk wordt om op zaterdag lekker die wedstrijden gaan spelen samen met Sporting West.

 

Lars: Je hebt veel meegemaakt, lang voorzitter geweest. Zijn er nog wat leuke memorabele momenten waarvan je denkt, dit moet ik delen. Dat je met z’n vieren op een toernooi staat en denkt ‘nou dat flikken we wel ff mooi’.

Willem: Ik vond alle toernooien leuk! Op attilla toernooi had ik mijn Preases trui aan, toen had ik echt door van ‘joh ik ben hier de leider van de vereniging’. Dat er ook mensen naar me toe kwamen van ‘ik vind het echt leuk hoe Amsterdam dit jaar op de toernooien verscheen’. Dat voelde wel heel goed. Daarnaast vond ik de vrijdagavonden in de zaal wel heel leuk, dat 3e klasse spelen was een groot fiasco maar dat er op vrijdagavond soms mooie feestjes waren. Die feestjes en toernooien maakte dan voor mij de week en kon ik er weer tegenaan. Sommige momenten dat ik even verloren was en denk ‘waarom doe ik het eigenlijk’, dan krijg je altijd de bevestiging ‘daarom doe ik het’. Dan zag ik het weer zitten. Heel cliché, maar je krijgt pieken en dalen. Gelukkig zijn er genoeg mensen in de vereniging die je daar weer uithalen.

 

Mooie woorden, tijd voor een biertje.

Leave a Reply